TIKKA MASALA: INDICKÁ POCHÚŤKA Z BRITÁNIE

Sú jedlá, ktoré ochutnáte raz a stanú sa takpovediac návykovými. Jemne pikantné kuracie kúsky, v lahodnej omáčke, s dávkou koriandru budete zaručene milovať. Kombinácia chutí prináša pôžitok, ktorému sa nedá odolať. A pripraviť si túto indickú delikatesu doma nie je vôbec náročné.

PREKVAPIVÝ PÔVOD RECEPTU

Ak sa pýtate, odkiaľ tento recept pochádza, odpoveď vás možno trošku prekvapí. Hoci ingrediencie a predovšetkým koreniny v recepte použité odkazujú na kuchyňu indickú, Tikka Masala sa spája aj s Veľkou Britániou. Ako je to možné? Boli to totiž práve juhoázijskí prisťahovalci z indického subkontinentu, konkrétne kuchári žijúci na ostrovoch, ktorí tento recept priniesli a spopularizovali. A niet sa čomu čudovať, že Britom zachutilo špeciálne pripravované kuracie mäso natoľko, že sa jedlo zaradilo medzi tie najobľúbenejšie.

TRADIČNÉ INDICKÉ CHUTE

Jedlo, v ktorom sa spája lahodná chuť kuracieho mäsa s indickými chuťami a famóznou omáčkou môžete dnes ochutnať takmer kdekoľvek na svete. Oddnes si ho však budete vedieť uvariť aj doma. Predtým, ako sa pustíte do samotnej prípravy, zadovážte si všetky orientálne a netradičné koreniny, ktoré k jedlu neodmysliteľne patria.

INGREDIENCIE

  • 2-3 kuracie prsia
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 250 ml kokosového mlieka
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvý koriander

PASTA MASALA

  • červená cibuľa
  • cesnak
  • čerstvý zázvor
  • čili paprička
  • limetková šťava
  • mandle
  • kurkuma
  • korenie Garam masala

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a pripravte si hladkú pastu, ktorú budete potrebovať v priebehu varenia. Zvyšnú pastu skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

POSTUP PRÍPRAVY

1. Kuracie prsia umyte a nakrájajte na približne rovnaké kúsky. Vložte do misky, pridajte olivový olej a jogurt, všetky koreniny a pokojne aj lyžicu pripravenej masala pasty. Mäso necháme ideálne cez noc alebo aspoň 2-3 hodiny marinovať.

2. Na rozpálenom olivovom oleji orestujte kuracie mäso, pridajte 1-2 lyžice masala pasty, paradajkový pretlak a kokosové mlieko. Poriadne premiešajte a duste mäso dovtedy, kým nezmäkne a chute sa neprepoja.

3. Hotové mäso a omáčku dochuťte podľa chuti soľou, mletým čiernym korením a chilli.

4. Tikka masala sa podáva s basmati ryžou a hrsťou čerstvého koriandru alebo chlebom naan.

CHLIEB NAAN

Tradičný indický chlieb alebo tiež chlebové placky pochádzajúce zo strednej Ázie a indického subkontinentu zvládnete doma rovnako pripraviť za niekoľko minút. V zásade ide o zmes základných surovín, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti.

INGREDIENCIE

  • 250 g hladkej múky
  • 70 ml mlieka
  • 30 g bieleho jogurtu
  • 17 g droždia
  • 2 vajcia
  • olivový olej
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

1. Všetky ingrediencie vložte do misky a ručne alebo pomocou mixéra spracujte na vláčne elastické cesto.

2. Hotové cesto dajte do misky, ktorú ste vopred vytreli olivovým olejom, prikryte a nechajte kysnúť asi hodinu.

3. Po vykysnutí cesto zdvojnásobí svoj objem a pracuje sa s ním veľmi jednoducho.

4. Vytvarujte si guličky, ktoré prstami roztiahnete na placky okrúhleho tvaru.

5. Takto pripravené tenké chlebové placky opekajte na suchej panvici z každej strany asi 5 minút.

6. Opečený chlieb naan potrite olejom alebo rozpusteným maslom a posypte koriandrom. Výborné chutí naan chlieb potretý cesnakom.

Dobrú chuť!

Titulná fotografia: bonappetit.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
NENECHAJTE FINANČNÝ STRES NIČIŤ VÁŠ ŽIVOT! PREKONAJTE SVOJE OBAVY A ZAČNITE ŽIŤ ŠŤASTNEJŠÍ ŽIVOT

NENECHAJTE FINANČNÝ STRES NIČIŤ VÁŠ ŽIVOT! PREKONAJTE SVOJE OBAVY A ZAČNITE ŽIŤ ŠŤASTNEJŠÍ ŽIVOT

Finančný stres je stav, keď sa človek cíti preťažený a ohrozený v dôsledku

Next
KRYPTOZOOLÓGIA: TAJOMNÉ A NEOBJASNENÉ BYTOSTI, KTORÉ FASCINUJÚ VEDCOV I LAIKOV

KRYPTOZOOLÓGIA: TAJOMNÉ A NEOBJASNENÉ BYTOSTI, KTORÉ FASCINUJÚ VEDCOV I LAIKOV

Prechádzate sa na dovolenke v exotickom pralese po tajomných chodníkoch a

You May Also Like