Sú jedlá, ktoré ochutnáte raz a stanú sa takpovediac návykovými. Jemne pikantné kuracie kúsky, v lahodnej omáčke, s dávkou koriandru budete zaručene milovať. Kombinácia chutí prináša pôžitok, ktorému sa nedá odolať. A pripraviť si túto indickú delikatesu doma nie je vôbec náročné.
PREKVAPIVÝ PÔVOD RECEPTU
Ak sa pýtate, odkiaľ tento recept pochádza, odpoveď vás možno trošku prekvapí. Hoci ingrediencie a predovšetkým koreniny v recepte použité odkazujú na kuchyňu indickú, Tikka Masala sa spája aj s Veľkou Britániou. Ako je to možné? Boli to totiž práve juhoázijskí prisťahovalci z indického subkontinentu, konkrétne kuchári žijúci na ostrovoch, ktorí tento recept priniesli a spopularizovali. A niet sa čomu čudovať, že Britom zachutilo špeciálne pripravované kuracie mäso natoľko, že sa jedlo zaradilo medzi tie najobľúbenejšie.
TRADIČNÉ INDICKÉ CHUTE
Jedlo, v ktorom sa spája lahodná chuť kuracieho mäsa s indickými chuťami a famóznou omáčkou môžete dnes ochutnať takmer kdekoľvek na svete. Oddnes si ho však budete vedieť uvariť aj doma. Predtým, ako sa pustíte do samotnej prípravy, zadovážte si všetky orientálne a netradičné koreniny, ktoré k jedlu neodmysliteľne patria.
INGREDIENCIE
- 2-3 kuracie prsia
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 250 ml kokosového mlieka
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
- čerstvý koriander
PASTA MASALA
- červená cibuľa
- cesnak
- čerstvý zázvor
- čili paprička
- limetková šťava
- mandle
- kurkuma
- korenie Garam masala
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a pripravte si hladkú pastu, ktorú budete potrebovať v priebehu varenia. Zvyšnú pastu skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
POSTUP PRÍPRAVY
1. Kuracie prsia umyte a nakrájajte na približne rovnaké kúsky. Vložte do misky, pridajte olivový olej a jogurt, všetky koreniny a pokojne aj lyžicu pripravenej masala pasty. Mäso necháme ideálne cez noc alebo aspoň 2-3 hodiny marinovať.
2. Na rozpálenom olivovom oleji orestujte kuracie mäso, pridajte 1-2 lyžice masala pasty, paradajkový pretlak a kokosové mlieko. Poriadne premiešajte a duste mäso dovtedy, kým nezmäkne a chute sa neprepoja.
3. Hotové mäso a omáčku dochuťte podľa chuti soľou, mletým čiernym korením a chilli.
4. Tikka masala sa podáva s basmati ryžou a hrsťou čerstvého koriandru alebo chlebom naan.
CHLIEB NAAN
Tradičný indický chlieb alebo tiež chlebové placky pochádzajúce zo strednej Ázie a indického subkontinentu zvládnete doma rovnako pripraviť za niekoľko minút. V zásade ide o zmes základných surovín, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti.
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 70 ml mlieka
- 30 g bieleho jogurtu
- 17 g droždia
- 2 vajcia
- olivový olej
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
1. Všetky ingrediencie vložte do misky a ručne alebo pomocou mixéra spracujte na vláčne elastické cesto.
2. Hotové cesto dajte do misky, ktorú ste vopred vytreli olivovým olejom, prikryte a nechajte kysnúť asi hodinu.
3. Po vykysnutí cesto zdvojnásobí svoj objem a pracuje sa s ním veľmi jednoducho.
4. Vytvarujte si guličky, ktoré prstami roztiahnete na placky okrúhleho tvaru.
5. Takto pripravené tenké chlebové placky opekajte na suchej panvici z každej strany asi 5 minút.
6. Opečený chlieb naan potrite olejom alebo rozpusteným maslom a posypte koriandrom. Výborné chutí naan chlieb potretý cesnakom.
Dobrú chuť!
Titulná fotografia: bonappetit.com