Je ho ako šafránu
Toto staré porekadlo sa používa v situáciách, keď je niečoho veľmi málo alebo je to vzácne. Šafrán je jedným z najdrahších a najvzácnejších korenín na svete. Ale prečo je to tak? Poďme sa pozrieť na pestovanie, pôvod, využitie a účinky na zdravie tejto zázračnej koreniny.
Pestovanie šafránu siaha až do staroveku. Jeho pôvod sa datuje do oblasti dnešného Iránu a Grécka, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého Stredomoria a neskôr aj do Ázie a Európy. Šafrán sa získava zo žltej časti kvetu Crocus sativus, konkrétne zo stigmát, ktoré sú jemné nitky nachádzajúce sa uprostred kvetu. Tieto nitky sú potom zbierané ručne, čo robí proces veľmi pracným a náročným na čas.
Jedna z hlavných príčin vzácnosti šafránu je práve tento zdĺhavý proces zberu. Na získanie jedného kilogramu šafránu je potrebných približne 150 000 až 200 000 kvetov, čo zodpovedá ploche veľkosti futbalového ihriska. Okrem toho šafrán kvitne len raz ročne, a to na jeseň, čo ešte viac zvyšuje jeho vzácnu hodnotu.
Využitie šafránu je veľmi rozmanité. V kuchyni sa používa ako korenie, ktoré jedlám dodáva jemnú arómu a zlatistý odtieň. Je obľúbený v tradičných pokrmoch ako paella, risotto alla milanese alebo bouillabaisse. Okrem toho sa šafrán používa aj v medicíne a kozmetike. Jeho účinky na zdravie sú skutočne pozoruhodné – pôsobí ako antioxidant, má protizápalové účinky, podporuje trávenie a dokonca pomáha pri liečbe depresie.
Šafrán je známy aj svojimi afrodiziakálnymi účinkami. Už v staroveku ho ženy používali vo forme oleja na vonné kúpele a muži ho konzumovali vo forme nápoja pred milostnými chvíľami. V Indii sa šafrán používa aj pri svadobných obradoch, kde nevesta pred svadobnou nocou namaže svoje telo pastou zo šafránu a mlieka, aby získala jemnú vôňu a zlatistý odtieň pokožky.
Vzácna hodnota šafránu sa odráža aj v jeho cene. Kilogram tohto korenia môže stáť niekoľko tisíc eur, čo ho radí medzi najdrahšie koreniny na svete. Jeho cena je daná nielen náročným procesom zberu, ale aj skutočnosťou, že sa jedná o veľmi silné korenie, ktorého účinky sú viditeľné už pri malom množstve. Preto sa hovorí, že “je ho ako šafránu” – máme ho málo, ale jeho hodnota je obrovská.
Na záver si dovoľme ešte jednu metaforu. Šafrán je ako vzácny poklad, ktorý sme našli po dlhom a náročnom pátraní. Jeho hodnota spočíva nielen v jeho výnimočnej chuti a aróme, ale aj v jeho liečivých účinkoch a symbolike. Ako šafrán prežil tisícročia a stále si udržiava svoje miesto medzi najcennejšími koreninami, tak aj my by sme mali chrániť a vážiť si to, čo je vzácne a nenahraditeľné vo svojom živote.
Titulná fotografia: scmp.com