PRIPRAVTE SI TÚ NAJCHUTNEJŠIU TALIANSKU PIZZU MARGHERITU ZA MENEJ AKO 30 MINÚT

Na prípravu tejto svetoznámej a klasickej talianskej pizze Margherita budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

INGREDIENCIE

1. CESTO NA PIZZU:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

2. PARADAJKOVÁ OMÁČKA:

  • 400 g konzervovaných celých paradajok (alebo čerstvých, ak je sezóna)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja

3. DOCHUŤ:

  • 250 g mozzarelly (najlepšie “Mozzarella di Bufala” – byvolia mozzarella)
  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky
  • olivový olej na pokvapkanie (voliteľné)

POSTUP PRÍPRAVY

1. Začneme prípravou cesta na pizzu. V miske zmiešame hladkú múku, sušené droždie, soľ a cukor. Potom pridáme vlažnú vodu a olivový olej. Zmes premiešame lyžicou alebo rukou, kým sa nevytvorí mäkké cesto. Potom ho vyložíme na pomúčnený pracovný povrch a začneme ho dôkladne hniesť približne 10 minút, kým nebude hladké a pružné.

2. Cesto potom preložíme do ľahko naolejovanej misy, prikryjeme uterákom a necháme ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem.

3. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak a restujeme ho asi minútu, aby uvoľnil svoju arómu. Potom pridáme konzervované paradajky (alebo čerstvé), soľ, čerstvo mleté čierne korenie a bazalku. Omáčku varíme na strednom ohni asi 15 – 20 minút, kým sa nezredukuje a nezíska hustejšiu konzistenciu.

4. Keď je cesto pripravené, predhrejeme rúru na maximálnu teplotu (250 – 300°C). Cesto vyložíme na pomúčnený pracovný povrch a rozdelíme ho na dve alebo štyri časti, podľa toho akú veľkú pizzu chceme pripraviť. Každú časť cesta potom rozvaľkáme na tenký plát.

5. Na plech položíme papier na pečenie a naňho položíme rozvaľkané cesto. Potom na cesto nanesieme vrstvu paradajkovej omáčky, pokrájanú mozzarellu a niekoľko lístkov bazalky.

6. Pizzu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 – 12 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a syr bublinkovitý. Po upečení pizzu pokvapkáme olivovým olejom (ak chceme) a môžeme ju ihneď servírovať.

Tento recept na klasickú taliansku pizzu Margherita je jednoduchý a rýchly, ale zároveň ponúka bohatú chuťovú skúsenosť. Vyskúšajte ho aj vy a užite si kúsok Talianska priamo u vás doma!

Titulná fotografia: foodandwine.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
SOCIÁLNE MÉDIÁ PREMENILI MARKETING NAVŽDY: POZNÁTE TIETO STRATÉGIE NA DOSIAHNUTIE ÚSPECHU?

SOCIÁLNE MÉDIÁ PREMENILI MARKETING NAVŽDY: POZNÁTE TIETO STRATÉGIE NA DOSIAHNUTIE ÚSPECHU?

Online marketing je ako rieka, ktorá neustále mení svoj tok a prispôsobuje sa

Next
ENERGETICKÉ KRÍZY, KTORÉ ZASIAHLI ĽUDSTVO: AKO SME PREŽILI A ČO SME SA NAUČILI

ENERGETICKÉ KRÍZY, KTORÉ ZASIAHLI ĽUDSTVO: AKO SME PREŽILI A ČO SME SA NAUČILI

Energetické krízy predstavujú neoddeliteľnú súčasť histórie ľudstva, ktorá siaha

You May Also Like