Na prípravu tejto svetoznámej a klasickej talianskej pizze Margherita budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:
INGREDIENCIE
1. CESTO NA PIZZU:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vlažnej vody
- 7 g sušeného droždia
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
2. PARADAJKOVÁ OMÁČKA:
- 400 g konzervovaných celých paradajok (alebo čerstvých, ak je sezóna)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
3. DOCHUŤ:
- 250 g mozzarelly (najlepšie “Mozzarella di Bufala” – byvolia mozzarella)
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky
- olivový olej na pokvapkanie (voliteľné)
POSTUP PRÍPRAVY
1. Začneme prípravou cesta na pizzu. V miske zmiešame hladkú múku, sušené droždie, soľ a cukor. Potom pridáme vlažnú vodu a olivový olej. Zmes premiešame lyžicou alebo rukou, kým sa nevytvorí mäkké cesto. Potom ho vyložíme na pomúčnený pracovný povrch a začneme ho dôkladne hniesť približne 10 minút, kým nebude hladké a pružné.
2. Cesto potom preložíme do ľahko naolejovanej misy, prikryjeme uterákom a necháme ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem.
3. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak a restujeme ho asi minútu, aby uvoľnil svoju arómu. Potom pridáme konzervované paradajky (alebo čerstvé), soľ, čerstvo mleté čierne korenie a bazalku. Omáčku varíme na strednom ohni asi 15 – 20 minút, kým sa nezredukuje a nezíska hustejšiu konzistenciu.
4. Keď je cesto pripravené, predhrejeme rúru na maximálnu teplotu (250 – 300°C). Cesto vyložíme na pomúčnený pracovný povrch a rozdelíme ho na dve alebo štyri časti, podľa toho akú veľkú pizzu chceme pripraviť. Každú časť cesta potom rozvaľkáme na tenký plát.
5. Na plech položíme papier na pečenie a naňho položíme rozvaľkané cesto. Potom na cesto nanesieme vrstvu paradajkovej omáčky, pokrájanú mozzarellu a niekoľko lístkov bazalky.
6. Pizzu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 – 12 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a syr bublinkovitý. Po upečení pizzu pokvapkáme olivovým olejom (ak chceme) a môžeme ju ihneď servírovať.
Tento recept na klasickú taliansku pizzu Margherita je jednoduchý a rýchly, ale zároveň ponúka bohatú chuťovú skúsenosť. Vyskúšajte ho aj vy a užite si kúsok Talianska priamo u vás doma!
Titulná fotografia: foodandwine.com