OSVIEŽUJÚCI NÁPOJ S PRÍCHUŤOU LETA: OBJAVTE GRÁCIU SANGRIE V HORÚCICH LETNÝCH DŇOCH!

Leto je tu a s ním prichádzajú aj teplé slnečné dni, ktoré poskytujú mnoho príležitostí na vychutnanie si osviežujúcich nápojov. Medzi najobľúbenejšie letné koktaily patrí nepochybne sangria. Sangria je nádhernou zmesou plodov slnka – čerstvého ovocia a červeného vína. Každý jej dúšok vás okúzli svojou harmóniou sladkosti a sviežosti. Pripojte sa k nám na tejto púti do sveta sangrie a objavte, prečo je už viac ako sto rokov taká obľúbená po celom svete.

Sangria je nielen vynikajúcim nápojom, ale je tiež nositeľom bohatej histórie a tradícií. Siahajú až do starovekého Ríma. Pôvodne bol tento nápoj nazývaný „Sangre,“ (krv) kvôli jej sýto červenej farbe, ktorý získal spojením červeného vína a čerstvého ovocia.

Sangria bola v jej začiatkoch považovaná za nápoj chudobných s jednoduchým zložením: zriedené červené víno, voda, cukor a ovocie. Postupom času sa táto nápojová lahôdka vyvíjala a stávala sa dokonalejšou. No naozaj populárna sa stala až v Španielsku, kde sa vyvinula do podoby, akú poznáme dnes.

Sangria nie je len nápoj, je to aj zážitok, ktorý nesmie chýbať v týchto horúčavách. Či už usporadúvate letnú grilovačku na záhrade, romantickú večeru vo dvojici alebo oslavujete s priateľmi, sangria je dokonalým spoločníkom a dodáva vášmu večeru exotický nádych. Pripravte si osvieženie a doprajte si okamihy slasti a relaxácie.

V nasledujúcich riadkoch vám prinášame tipy, ako si pripravíte svoju vlastnú sangriu.

TIPY A RECEPTY PRE DOKONALÚ SANGRIU

VÝBER VÍNA: Pre klasickú červenú sangriu vyberte suché červené víno s plnou chuťou, ako napríklad Španielske Rioja, či Tempranillo. Ak preferujete bielu sangriu, zvoľte suché biele víno, ako napríklad Sauvignon Blanc, či Pinot Grigio.

OVOCIE: Sangria je o ovocí! Použite čerstvé sezónne ovocie, ako napríklad pomaranče, citróny, limetky, jablká, hrušky, broskyne alebo hrozno. Môžete pridať aj ďalšie ovocie podľa svojich preferencií, ako napríklad maliny, jahody, ananás alebo kiwi.

DOCHUCOVADLÁ: Na prírodnú sladkosť a arómu môžete pridať med, javorový sirup alebo agáve. Pre pridanú chuť môžete použiť aj likér, brandy, či rum.

BYLINKY A KORENIE: Pre ďalšiu vrstvu chutí môžete pridať niektoré bylinky, či korenie. Skúste pridať niekoľko vetvičiek čerstvej mäty, klinčeky, škoricu alebo vanilkový strúčik. Tieto ingrediencie pridajú sangrii zaujímavé aromatické tóny.

CHLADENIE: Sangria je najlepšia dobre vychladená. Po zmiešaní všetkých ingrediencií nechajte sangriu v chladničke minimálne 1-2 hodiny, aby sa chutné arómy dostali do celej zmesi.

SANGRIA 4x INAK

1. ZÁKLADNÝ RECEPT NA KLASICKÚ ČERVENÚ SANGRIU

POTREBUJETE:

  • 1 fľašu suchého červeného vína
  • 2 pomaranče
  • 2 citróny
  • 1 limetku
  • 1 jablko
  • 1/2 šálky hroznového vína
  • 1/4 šálky brandy
  • 2 lyžice medu
  • 1 štipku mletej škorice
  • ľad na servírovanie

POSTUP:

Do džbánu vytlačte šťavu z 1 pomaranča, 1 citróna a limetky. Pridajte víno, brandy, med a škoricu. Zvyšné ovocie pridajte nakrájané na pásiky/kocky. Dobre premiešajte, zakryte nádobu a nechajte vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávajte s ľadom a ozdobte čerstvou mätou alebo plátkami ovocia.

Zdroj: delish.com

Toto je len základný recept na sangriu. Existuje však mnoho variant, ktoré umožňujú prispôsobiť chuť a preferencie každému jednotlivcovi. Mimo klasickej červenej sangrie sa objavujú aj varianty sangrie z bieleho, či ružového vína, ale aj zo sektu. Kreativita a experimentovanie sú v prípade sangrie viac než vítané. Okrem základného receptu vám prinášame aj ďalšie overené kombinácie.

2. SANGRIA SO SEKTOM

POTREBUJETE:

  • fľašu sektu
  • 3 marhule
  • 1 nektárinku
  • 1 broskyňu
  • 140 ml ovocného brandy
  • 250 ml ovocného nektáru (napr. marhuľový alebo broskyňový)
  • kryštálový cukor alebo med
  • ľad na servírovanie
  • bylinky na ozdobu (napr. mätu alebo bazalku)

POSTUP:

Sekt, ovocné brandy a ovocný nektár vylejte do džbánu. Pridajte ovocie nakrájané na kocky alebo pásiky. Podľa potreby dochuťte cukrom, či medom. Necháme aspoň 2 hodiny vychladnúť v chladničke. Podávajte s ľadom vo vychladených pohároch a dozdobte bylinkou.

Zdroj: dianekochilas.com

3. SANGRIA S RUŽOVÝM VÍNOM

POTREBUJETE:

  • 1 fľašu suchého ružového vína
  • 1 pomaranč
  • 1 limetku
  • 1 kiwi
  • 1/2 šálky čerstvých malín
  • 1/4 šálky maraschino likéru
  • 2 lyžice agáve alebo medu
  • ľad na servírovanie
  • bylinky na ozdobu (napr. mätu alebo bazalku)

POSTUP:

Do veľkej nádoby na sangriu nalejte ružové víno. Pridajte nakrájané plátky pomaranča, limetky a kiwi do vína. Pridajte čerstvé maliny a premiešajte. Do sangrie pridajte maraschino likér a agáve a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zakryte nádobu a nechajte sangriu vychladnúť v chladničke aspoň 1-2 hodiny. Pred servírovaním pridajte do pohárov ľad a nalejte sangriu. Ozdobte pohár vetvičkou mäty alebo bazalky pre vôňu a dekoratívny efekt.

Zdroj: thespruceeats.com

4. SANGRIA S BIELYM VÍNOM

POTREBUJETE:

  • 1 fľašu bieleho vína
  • 1 mango
  • 1 ananás
  • 1 kiwi
  • 1 marhuľu
  • 1 šálku bieleho hroznového džúsu
  • ½ šálky rumu
  • 1 šálku perlivej vody
  • ľadové kocky

POSTUP:

V džbáne zmiešame biele víno, hroznový džús a rum. Pridáme nakrájané ovocie a necháme odpočívať v chladničke približne 2 hodiny. Pred podávaním pridáme perlivú vodu a ľadové kocky. Na ozdobenie môžeme použiť plátky kiwi a lístky mäty.

Zdroj: kingcooks.com

Sangria je nápoj, ktorý nás spája s bohatou históriou a ponúka nám nekonečné možnosti experimentovať s rôznymi prísadami a chuťami. Bez ohľadu na to, či si zvolíte klasickú červenú sangriu alebo ju oživíte exotickým ovocím vo verzii s bielym vínom, tento nápoj vám prinesie radosť a osvieženie v horúcich letných dňoch. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si vlastnú verziu sangrie, ktorá bude pre vás a vašich hostí úplne jedinečná.

Titulná fotografia: savoryexperiments.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
ZVÝŠENIE PRODUKTIVITY A EFEKTIVITY V PRÁCI: TIPY A NÁSTROJE PRE MANAŽÉROV A ZAMESTNANCOV

ZVÝŠENIE PRODUKTIVITY A EFEKTIVITY V PRÁCI: TIPY A NÁSTROJE PRE MANAŽÉROV A ZAMESTNANCOV

V dnešnej dobe rýchleho tempa života a neustáleho tlaku na dosahovanie lepších

Next
DESIA VÁS ATRAKTÍVNE ŽENY? VENUSTRAFÓBIA JE TEN DÔVOD!

DESIA VÁS ATRAKTÍVNE ŽENY? VENUSTRAFÓBIA JE TEN DÔVOD!

Príjemne sa bavíte na večierku

You May Also Like