Grilovacia sezóna je tu a čo môže byť lepšie ako posedenie s rodinou, priateľmi a blízkymi pri vôni čerstvo ugrilovaného mäsa? Aby sme docielili dokonalú chuť, je nevyhnutné mať skvelú marinádu alebo pác. Tieto zmesi dodávajú mäsu jedinečnú chuť, jemnosť a šťavnatosť. V tomto článku vám predstavíme tri skvelé marinády, ktoré môžete ľahko pripraviť doma a zaručene nimi ohúrite svojich hostí. Či už ste fanúšikovia klasických chutí, exotických vôní alebo chcete vyskúšať niečo úplne nové, máme pre vás to pravé. Recepty sú určené pre 4-6 osôb.
1. KLASICKÁ CESNAKOVÁ MARINÁDA
INGREDIENCIE
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
POSTUP
Strúčiky cesnaku očistíme a pretlačíme cez lis. Všetky ingrediencie zmiešame v miske a dôkladne premiešame. Mäso (kuracie, bravčové alebo hovädzie) vložíme do marinády a necháme marinovať aspoň 2-4 hodiny, ideálne cez noc v chladničke. Mäso vyberieme z marinády a necháme ho chvíľu odstáť pri izbovej teplote, aby sa ohrialo. Grilujeme na stredne vysokom ohni, kým nedosiahne požadovanú úroveň prepečenia.
TIPY
- Teplota mäsa: Pred grilovaním nechajte mäso dosiahnuť izbovú teplotu. Studené mäso sa nerovnomerne griluje.
- Grilovanie na stredne vysokom ohni: Zabezpečí, že sa mäso rovnomerne prepečie a neostane surové v strede.
- Odpočinok mäsa: Po ugrilovaní nechajte mäso odpočívať aspoň 5-10 minút. Šťavy sa tak rovnomerne rozložia a mäso bude šťavnatejšie.
- Servírovanie s čerstvým šalátom: Na osvieženie môžete pridať šalát z rukoly, cherry paradajok a červenou cibuľou, jemne dochutený balsamico octom a olivovým olejom.
- Pečené zemiaky: Ako prílohu zvoľte pečené zemiaky s rozmarínom a cesnakom, ktoré dokonale doplnia chuť cesnakovej marinády.
2. EXOTICKÁ ANANÁSOVO-SÓJOVÁ MARINÁDA
INGREDIENCIE
- 1 šálka ananásovej šťavy
- 1/2 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky chilli vločiek
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
POSTUP
V miske zmiešame ananásovú šťavu, sójovú omáčku a hnedý cukor, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, chilli, a sezamový olej. Mäso (kuracie, bravčové alebo hovädzie) vložíme do marinády a necháme marinovať aspoň 2-4 hodiny, ideálne cez noc v chladničke. Mäso vyberieme z marinády a grilujeme na stredne vysokom ohni, kým nedosiahne požadovanú úroveň prepečenia.
TIPY
- Ovocné marinády: Ananásová šťava pomáha mäso zjemniť vďaka prirodzeným kyselinám. Nechávajte mäso marinovať dlhšie, ale nie viac ako 24 hodín, aby sa nezmenila jeho textúra.
- Grilovaná zelenina: Ako prílohu môžete ugrilovať ananásové plátky, papriky, cuketu a cibuľu. Osviežia a doplnia exotickú chuť mäsa.
- Jasminová ryža: K exotickému mäsu sa skvele hodí jemná jasminová ryža, ktorú môžete dochutiť trochou limetkovej šťavy a čerstvým koriandrom.
- Sójová omáčka: Pred podávaním môžete mäso jemne potrieť sójovou omáčkou pre zvýraznenie chute.
3. PIKANTNÁ HORČICOVO-MEDOVÁ MARINÁDA
INGREDIENCIE
- 1/2 šálky dijonskej horčice
- 1/4 šálky medu
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 čajová lyžička papriky
- 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia (podľa chuti)
POSTUP
V miske zmiešame dijonskú horčicu, med a jablčný ocot. Pridáme pretlačený cesnak, čierne korenie, papriku a kajenské korenie. Mäso (kuracie, bravčové alebo hovädzie) vložíme do marinády a necháme marinovať aspoň 2-4 hodiny, ideálne cez noc v chladničke. Mäso vyberieme z marinády a grilujeme na stredne vysokom ohni, kým nedosiahne požadovanú úroveň prepečenia.
TIPY
- Vyváženie chutí: Horčica a med vytvárajú dokonalú rovnováhu medzi sladkosťou a pridaním kajenského korenia aj pikantnosťou. Pridanie korenia záleží na vašej preferencii pikantnosti.
- Grilovaná kukurica: Ako prílohu pripravte grilovanú kukuricu, ktorú môžete potrieť maslom a posypať parmezánom a chilli kúskami pre extra chuť.
- Šalát z čerstvej zeleniny: K pikantnému mäsu sa skvele hodí šalát z rukoly, avokáda, červených reďkoviek a cherry paradajok, preliaty ľahkým citrónovým dressingom.
- Pečenie v alobale: Ak chcete mäso udržať šťavnaté, môžete ho pred grilovaním zabaliť do alobalu spolu s niekoľkými plátkami cibule a papriky.
Grilovanie je ideálnou príležitosťou na stretnutie s rodinou a priateľmi. S týmito tromi skvelými marinádami sa váš grilovací večer premení na nezabudnuteľný zážitok plný chutí a vôní. Bez ohľadu na to, aký druh mäsa preferujete, naše recepty vám zaručia úspech.
A teraz sme zvedaví na vás! Aké sú vaše obľúbené marinády? Podeľte sa s nami v komentároch o svoje tajné recepty a tipy na marinády, ktoré vždy ohúria vašich hostí. Radi by sme sa dozvedeli viac o vašich grilovacích špecialitách a možno práve váš tip bude inšpiráciou pre ostatných čitateľov. Tešíme sa na vaše príspevky a diskusiu pod článkom.
Prajeme vám veľa zábavy pri grilovaní a dobrú chuť!
Zdroj fotografie: pexels.com