Predtým, než sa pustíme do samotnej prípravy nášho pikantného indického curry, je dôležité zhromaždiť všetky potrebné ingrediencie. Ako sa hovorí, dobrá príprava je polovica úspechu. Na prípravu tohto lahodného pokrmu budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:
INGREDIENCIE
- 500 g mäsa (kuracie, bravčové alebo hovädzie podľa preferencií)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 kúsok zázvoru (približne 2 cm)
- 400 g paradajok (môžu byť aj z konzervy)
- 1 veľká paprika
- 200 g zeleniny podľa chuti (napr. brokolica, karfiol, mrkva)
- 400 ml kokosového mlieka
- 150 g strukovín (napr. červená šošovica)
- 3 PL oleja (kokosový alebo rastlinný)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
KORENINY
- 2 ČL kari korenia
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL mletého kardamónu
- 1/4 ČL mletej škorice
- 1/4 ČL mletých klinčekov
POSTUP PRÍPRAVY
Ako prvý krok si pripravíme všetky ingrediencie. Mäso očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu, cesnak a zázvor olúpeme a nadrobno nakrájame. Paradajky a papriku umyjeme a nakrájame na kocky. Zeleninu očistíme a rozdelíme na menšie kúsky. Strukoviny opláchneme vo vode.
V hrnci alebo panvici so širokým dnom rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Opražíme ich, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu. Potom pridáme všetky koreniny (kari, koriander, rasca, kurkuma, paprika, kardamón, škorica a klinčeky) a premiešame. Koreniny necháme spolu s cibuľou pražiť asi 2 minúty, aby sa premiešali chute.
Následne pridáme do zmesi mäso a orestujeme ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu. Potom pridáme nakrájané paradajky a papriku a premiešame. Pridáme aj zeleninu a strukoviny, znova premiešame a necháme dusiť asi 10 minút.
Po uplynutí 10 minút zalejeme zmes kokosovým mliekom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame a privedieme do varu. Potom znížime teplotu a necháme pokrm dusiť pod pokrievkou asi 30-40 minút, kým mäso a zelenina nie sú úplne mäkké.
Počas dusenia môžeme občas curry premiešať, aby sa nám nepripálilo na dno hrnca alebo panvice. Ak by sme chceli omáčku hustejšiu, môžeme pokrm nechať dusiť ešte chvíľu bez pokrievky, aby sa časť tekutiny odparila.
Ako prílohu k tomuto pikantnému indickému curry si môžeme pripraviť ryžu alebo chlebovú placku naan. Hotový pokrm servírujeme posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Tento recept je len jeden z mnohých variácií indického curry. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií a experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, zeleniny a korenín. Nebojte sa objavovať nové chute a kombinácie, pretože práve to robí indickú kuchyňu takou jedinečnou a pestrou..
Titulná fotografia: sukhis.com