Pho je vietnamská polievka, ktorá sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a vôňou. Je to jedno z najznámejších vietnamských jedál a je veľmi obľúbené po celom svete. Pre prípravu tejto lahodnej polievky budeme potrebovať mnoho nasledujúcich ingrediencií.
INGREDIENCIE
VÝVAR:
- 1 kg hovädzích kostí (najlepšie s mäsovým údením)
- 1 veľká cibuľa, neolúpaná a rozpolená
- 1 kúsok zázvoru (asi 5 cm), neolúpaný a rozpolený
- 3-4 ks celého anízu
- 1 ks škorice
- 3-4 ks celých klinčekov
- 1 ks čierneho kardamónu (voliteľné)
- 6-8 ks celého čierneho korenia
- 50 g cukru
- 50 ml ryžového octu alebo ryžového vína
- soľ podľa chuti
PHO REZANCE:
- 500 g suchých alebo čerstvých ryžových rezancov (tenkých alebo stredne hrubých)
MÄSO:
- 500 g hovädzieho mäsa, najlepšie z roštenky alebo sviečkovice, nakrájané na tenké plátky
- 300 g kuracieho mäsa, nakrájané na tenké plátky (voliteľné)
PRÍLOHY A BYLINKY:
- 1 ks cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
- 2-3 ks jarnej cibuľky, nakrájaná na úhľadné kúsky
- 1 hrnček čerstvého koriandra, nasekaný
- 1 hrnček čerstvej mäty, nasekaný
- 1 hrnček čerstvej bazalky, nasekaný
- 200 g výhonkov pohánky alebo šošovice (voliteľné)
- 2-3 ks limetky, rozrezané na štvrtiny
- 50 g čerstvých klíčkov fazule (voliteľné)
- chilli omáčka, podľa chuti (napr. Sriracha)
POSTUP
1. Pripravte si vývar. Hovädzie kosti dôkladne opláchnite a nechajte ich asi 10 minút namočené vo vode. Potom ich dajte do veľkého hrnca s dostatkom vody a priveďte do varu. Keď začne voda bublať, znížte teplotu a nechajte kosti variť asi 10 minút. Potom kosti vyberte a dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.
2. V druhom hrnci zohrejte trochu oleja a opečte na ňom neolúpanú cibuľu a zázvor, kým nezmenia farbu. Pridajte opečenú cibuľu, zázvor a hovädzie kosti do hrnca s vodou a priveďte do varu.
3. Pridajte do hrnca celý aníz, škoricu, klinčeky, čierne korenie, cukor a ryžový ocot alebo ryžové víno. Premiešajte a nechajte vývar jemne povariť asi 2 hodiny. Počas varenia príležitostne odstraňujte penu a tuk z povrchu vývaru.
4. Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale. Ak používate čerstvé rezance, stačí ich len prepláchnuť vo vode.
5. Keď je vývar hotový, preceďte ho cez jemné sito alebo gázu do čistej panvice. Dochutíme soľou podľa chuti.
6. Na tanieri rozložte pripravené rezance, na vrch položte tenké plátky mäsa (hovädzieho alebo kuracieho) a zalejte horúcim vývarom. Mäso by sa malo vo vývare okamžite uvariť.
7. Pho podávajte s prílohami a bylinkami, ktoré si každý môže pridať podľa svojej chuti. Nezabudnite ponúknuť aj chilli omáčku pre tých, ktorí majú radi pikantné jedlá.
Tento recept na Pho je skvelým spôsobom, ako si vychutnať chuť a vôňu tradičnej vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte ho a nechajte sa uniesť do exotického sveta ázijských chutí a vôní.
Titulná fotografia: taste.com.au