Chačapuri, tento lahodný a zároveň jednoduchý pokrm, má svoje korene v gruzínskej kuchyni. Gruzínsko, krajina ležiaca na rozhraní Európy a Ázie, je známa svojou bohatou históriou, kultúrou a samozrejme aj gastronómiou. Chačapuri je jedným z najznámejších a najobľúbenejších pokrmov tejto krajiny.
História chačapuri siaha až do staroveku, keď sa Gruzínci naučili pestovať obilniny a vyrábať z nich múku. Tento pokrm bol pôvodne pripravovaný len z múky a vody, no neskôr sa do neho začal pridávať aj syr. V priebehu storočí sa recept na chačapuri postupne vyvíjal a dnes existuje niekoľko rôznych variantov tohto jedla, ktoré sa líšia podľa regiónu Gruzínska.
INGREDIENCIE
Základom pre chačapuri je cesto, ktoré sa tradične pripravuje z nasledujúcich ingrediencií:
- múka
- voda
- soľ
- droždie alebo prášok do pečiva
PLNKA
- syr (tradične gruzínsky syr suluguni alebo imeruli, no môžete použiť aj iné tvrdé alebo polotvrdé syry, napríklad mozzarellu, feta alebo gouda)
- vajcia
- maslo
AKO SI PRIPRAVIŤ TOTO JEDLO?
Príprava chačapuri nie je zložitá, no vyžaduje si trochu času a trpezlivosti. Nasledujte tieto kroky a vytvorte si vlastnú verziu tohto lahodného pokrmu:
1. Pripravte cesto: Do veľkej misy zmiešajte múku, soľ a droždie alebo prášok do pečiva. Postupne pridávajte vodu a miesite cesto, až kým nezískate hladkú a pružnú konzistenciu. Cesto by malo byť mierne lepkavé na dotyk. Ak je príliš suché, pridajte trochu viac vody. Ak je príliš vlhké, pridajte trochu viac múky.
2. Vypracujte cesto: Cesto preložte na pomúčnený pracovný povrch a vypracujte ho rukami asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom ho preložte do misy, zakryte uterákom a nechajte ho kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3. Pripravte plnku: Zmixujte syr s vajcami a maslom, aby ste získali hladkú a krémovú konzistenciu. Ak používate viac druhov syra, zmiešajte ich spolu.
4. Predohrejte rúru na 200°C.
5. Vyvaľkajte cesto: Cesto rozdeľte na menšie časti (podľa toho, koľko chačapuri chcete pripraviť) a každú časť vyvaľkajte na pomúčnenom povrchu do tvaru kruhu alebo oválu s hrúbkou asi 0,5 cm.
6. Naplňte cesto: Na stred každého vyvaľkaného kusu cesta položte porciu syrovej plnky. Okraje cesta zložte cez plnku a spojte ich navzájom tak, aby ste vytvorili uzavretý balíček. Potom balíček opatrne stlačte a tvarujte do požadovaného tvaru (napr. kruhový alebo oválny).
7. Pečenie: Chačapuri položte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ho do predohriatej rúry. Pečte približne 20-25 minút, kým nebude cesto zlatohnedé a syr roztopený.
8. Podávanie: Chačapuri podávajte horúce, aby ste si užili jeho lahodnú a tečúcu syrovú plnku. Môžete ho jesť samostatne alebo s polievkou, šalátom či inými prílohami.
Ako vidíte, príprava chačapuri nie je zložitá a výsledok stojí za to. Tento tradičný gruzínsky pokrm si zamilujete nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre vynikajúcu chuť a možnosti variácií. Vyskúšajte ho aj vy a ochutnajte kúsok z gruzínskej tradičnej kuchyne.
Titulná fotografia: shark.iten.ge