BAKLAVA: SLADKÉ TURECKÉ ŠŤASTIE

Predtým, než sa pustíme do samotnej prípravy tejto sladkej a tradičnej tureckej pochúťky, je dôležité zhromaždiť všetky potrebné ingrediencie. Baklava je zmesou jednoduchých, ale kvalitných surovín, ktoré spolu vytvárajú úžasnú harmóniu chutí a textúr. Pripravte si nasledujúce ingrediencie podľa zoznamu nižšie.

INGREDIENCIE

  • 500 g tenkého nekysnutého listového cesta (filo)
  • 300 g mletých orechov (podľa preferencií môžete použiť vlašské orechy, lieskovce alebo pistácie)
  • 200 g neslaného masla
  • 250 g medu
  • 150 g granulovaného cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • Štipka soli
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

POSTUP PRÍPRAVY

Ako prvý krok si pripravte pracovnú plochu a predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Potom postupujte podľa nasledujúcich krokov, aby ste si pripravili tú najlepšiu baklavu:

1. Rozpustenie masla: V malom hrnci rozpustite maslo na miernom ohni. Keď je úplne rozpustené, odstavte ho z tepla a nechajte ho vychladnúť.

2. Príprava náplne: V miske zmiešajte mleté orechy, škoricu a štipku soli. Táto zmes bude slúžiť ako náplň pre našu baklavu.

3. Príprava listového cesta: Rozbaľte balenie listového cesta a pokryte ho vlhkou utierkou, aby sa nevysušil. Potom vezmite jeden list cesta a položte ho na dno veľkého plechu s hranami. Pretože listové cesto je veľmi tenké, budete musieť použiť niekoľko vrstiev (asi 8-10), aby ste vytvorili pevný základ pre baklavu. Po každej vrstve cesta potrite maslom pomocou štetca.

4. Pridanie náplne: Na vrstvu maslom potretého cesta rozotrite časť náplne z orechov. Potom opäť pridajte vrstvy cesta (asi 4-5), pričom každú vrstvu opäť potrite maslom. Opakujte tento proces, kým nevyčerpáte všetky ingrediencie, pričom poslednou vrstvou by mala byť vrstva cesta.

5. Predpečenie: Pred vložením baklavy do rúry ju nakrájajte na štvorcové alebo diamantové kúsky. Potom ju vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, alebo kým vrch baklavy nebude zlatohnedý.

6. Príprava sirupu: Zatiaľ čo sa baklava pečie, pripravte si sirup. V hrnci zmiešajte med, cukor, vodu a vanilkový extrakt (ak používate) a nechajte zmes na miernom ohni povariť. Potom znížte teplotu a nechajte sirup jemne bublať ďalších 10-15 minút, kým sa nezredukuje a nezíska hustejšiu konzistenciu.

7. Polievanie baklavy: Keď je baklava hotová, vyberte ju z rúry a ihneď ju zalejte pripraveným sirupom. Nechajte sirup vsiaknuť do baklavy aspoň na 30 minút alebo ešte lepšie, cez noc.

A teraz si môžete vychutnať túto božskú tureckú pochúťku! Baklava je skvelá na oslavy, rodinné večierky alebo len tak pre svoju radosť. Nezabudnite ju podávať s dobrou šálkou tureckej kávy alebo čaju a nechajte sa unášať na vlnách orientálnych chutí.

Titulná fotografia: tarasmulticulturaltable.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
DROPSHIPPING NA SLOVENSKU: PREČO JE TENTO BIZNIS MODEL TAK OBĽÚBENÝ A AKO SA MÔŽETE PRIPOJIŤ K ÚSPEŠNÝM PODNIKATEĽOM?

DROPSHIPPING NA SLOVENSKU: PREČO JE TENTO BIZNIS MODEL TAK OBĽÚBENÝ A AKO SA MÔŽETE PRIPOJIŤ K ÚSPEŠNÝM PODNIKATEĽOM?

V dnešnej dobe, keď sa svet neustále mení a technológie napredujú neuveriteľnou

Next
AKO ZÍSKAŤ MUŽSKÚ POZORNOSŤ IBA SVOJÍM OUTFITOM? TIPY NA JARNÉ KOMBINÁCIE, KTORÉ VÁS ZMENIA NA MÓDNU IKONU

AKO ZÍSKAŤ MUŽSKÚ POZORNOSŤ IBA SVOJÍM OUTFITOM? TIPY NA JARNÉ KOMBINÁCIE, KTORÉ VÁS ZMENIA NA MÓDNU IKONU

Jarné obdobie je vždy plné prebúdzania a nových začiatkov, kedy príroda opäť

You May Also Like