Turistami je ešte stále tak trochu podceňované. Gruzínsko, krajina, ktorá je ideálnym mixom prírodných krás, histórie a vynikajúcej gastronómie pritom stojí nielen za jednu návštevu. Pohostinnosť miestnych, špeciality, ktoré inde neochutnáte a vína s dlhou históriou. Právom sa radia medzi najlepšie na svete! Počuli ste už o víne oranžovom?
KOLÍSKA VÍNA
Patríte medzi milovníkov vína a za ich lahodnou chuťou sa nebránite cestovať? Najbližšiu „vínnu turistiku a ochutnávku“ si naplánujte do Gruzínska. Rozhodne neoľutujete! Krajina mnohých krás je kolískou vinárstva a vína výborných chutí sa vyznačujú aj tým, že sú vyrábané metódou kvevri. Ide o tradičnú metódu, kedy hrozno kvasí v keramických nádobách s rovnakým názvom. Gruzínske kvevri znamená „zakopať“ alebo „zakopaný“ a používa sa na označenie keramických amfor. Tie sú určené pre výrobu vína tzv. kachetinskou metódou.
NÁVRAT DO HISTÓRIE
Novinka? Absolútne nie. Touto metódou sa víno v Gruzínsku vyrába už viac ako 8000 rokov a tak ide o návrat k výrobným a historickým koreňom vína. Ako celý proces vyzerá a prebieha? Spracované hrozno sa aj so stonkami uloží do veľkých hlinených nádob, ktoré sú zakopané v zemi a zapečatia sa. Zaujímavosťou je, že hlina, ktorá sa na výrobu amfor používa je typická výlučne pre Gruzínko a nikde inde ju nenájdete. Aj preto je chuť vína výnimočná a nenapodobiteľná. Obsahuje totiž veľký podiel prírodného striebra, čo zabezpečuje antibakteriálne vlastnosti kvevri. Hlboko pod zemou hrozno kvasí 3 až 6 mesiacov, často aj niekoľko rokov bez akéhokoľvek vonkajšieho zásahu. Výsledkom je výlučne prírodný produkt. Ako je to možné? Vína sú zväčša prekvasené do sucha, pri fľaškovaní sa nefiltrujú ani nesíria.
VÍNO JANTÁROVÝCH ODTIEŇOV
Biele, červené, slamové, suché či polosladké? Pokračovať by sme mohli ďalej, až by sme sa v priereze vín dostali až k vínu oranžovému. A práve tento druh je výsledkom procesu výroby vín v kvevri. Ich farba je veľmi sýta, často až oranžová či v nezvyčajných jantárových odtieňov. Za všetko môže kvasenie spolu so šupkami. Oranžové víno je vyrobené netradične z odrôd bieleho hrozna, technológiou červených vín. Po pomletí bobúľ sa ich pevné zbytky ako šupky, stonky a zrnká neodstraňujú. Zostávajú v nádrži, kde sa v priebehu macerácie dostanú do kontaktu s muštom. Príde vám celý proces výnimočný? Rovnako výnimočná je naozaj aj chuť oranžových vín, nakoľko okrem farbív dochádza aj výluhu trieslovín, vonných a chuťových látok, ktoré sú pre biele vína neobvyklé. Dostali ste chuť na pohárik? Na zdravie!
Titulná fotografia: silkroadwines.com