KEDY JE TEN SPRÁVNY ČAS NA OBERANIE BAZY? TU JE VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ PRE DOKONALÝ DOMÁCI BAZOVÝ SIRUP!

Stojíte uprostred rozkvitnutej záhrady a vo vzduchu cítite tú omamnú arómu bazových kvetov. Príjemné šumenie vetra a vôňa leta sú sprevádzané sladkou, ihneď spustenou chuťou na domáci bazový sirup. Mnohí z nás milujú tento jedinečný nápoj nielen pre jeho nezameniteľnú chuť, ale aj pre jeho úžasné zdravotné účinky. Ako si ho pripravíme sami doma? A kedy je ten správny čas na oberanie bazy? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako si uvariť ten najchutnejší domáci bazový sirup.

Najskôr si povieme niečo o tom, kedy je to správne obdobie na oberanie bazy. Baza je drevina patriaca do čeľade pižmovkovitých (Adoxaceae) a jej kvety majú charakteristickú bielu farbu a nezameniteľnú sladkastú vôňu. Najlepší čas na zber bazových kvetov je koniec mája až začiatok júna, keď sú kvety vo svojej plnej kráse. Je dôležité zbierať kvety v suchom a slnečnom počasí, pretože práve vtedy obsahujú najviac éterických olejov, ktoré im dodávajú tú jedinečnú arómu. Pri zbere by ste mali dávať pozor na to, aby ste nezobrali aj zelené puky, pretože tie môžu sirupu dodať trpkosť.

INGREDIENCIE

  • 25-30 veľkých bazových kvetov
  • 1 kg cukru
  • 1 liter vody
  • 2 citróny (šťava a kôra)
  • 1 malá lyžička kyseliny citrónovej (voliteľné)

POSTUP PRÍPRAVY SIRUPU

  1. Najskôr si pripravte bazové kvety tak, že ich otriasete, aby ste odstránili prípadné nečistoty alebo hmyz. Kvety potom položte na čistý uterák a nechajte ich trochu preschnúť.
  2. Medzitým si pripravte sirup zahrievaním vody s cukrom a nastrúhanou kôrou z citrónov. Keď sa cukor úplne rozpustí, odstavte sirup z tepla a nechajte ho vychladnúť.
  3. Do vychladnutého sirupu pridajte bazové kvety a citrónovú šťavu. Ak chcete sirup konzervovať dlhšie, môžete pridať aj kyselinu citrónovú.
  4. Zmes nechajte lúhovať asi 24 hodín na chladnom mieste, občas premiešajte.
  5. Po uplynutí 24 hodín preceďte sirup cez jemný cedník alebo gázu, aby ste odstránili kvety a prípadné nečistoty.
  6. Pripravený bazový sirup nalejte do čistých fliaš a uzatvorte ich. Sirup uchovávajte v tme a chlade, ideálne v chladničke.

Ako vidíme, príprava domáceho bazového sirupu nie je nič zložité a stojí za to vyskúšať si tento proces aspoň raz za rok. Výsledkom bude lahodný nápoj plný vitamínov a minerálov, ktorý si môžete vychutnať po celé leto pri osviežujúcej limonáde alebo ako prísadu do koktailov a dezertov. A o to predsa všetci stojíme, nie?

Titulná fotografia: skovkaer.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
ZBAVTE SA STAGNÁCIE VO VAŠOM PODNIKANÍ! OSOBNÝ ROZVOJ VÁM ZABEZPEČÍ ÚSPECH, KTORÝ STE VŽDY CHCELI

ZBAVTE SA STAGNÁCIE VO VAŠOM PODNIKANÍ! OSOBNÝ ROZVOJ VÁM ZABEZPEČÍ ÚSPECH, KTORÝ STE VŽDY CHCELI

V dnešnej dobe je podnikanie viac než len o ziskoch a úspechu

Next
PRACOVNÉ PROSTREDIE A FIREMNÁ KULTÚRA: AKO VYTVORIŤ POZITÍVNU ATMOSFÉRU, KTORÁ PODPORUJE RAST A SPOLUPRÁCU

PRACOVNÉ PROSTREDIE A FIREMNÁ KULTÚRA: AKO VYTVORIŤ POZITÍVNU ATMOSFÉRU, KTORÁ PODPORUJE RAST A SPOLUPRÁCU

Všimnite si, pri vstupe do vašej kancelárie, ako kolegovia s úsmevom na tvári

You May Also Like