Leto je tu a s ním prichádzajú aj teplé slnečné dni, ktoré poskytujú mnoho príležitostí na vychutnanie si osviežujúcich nápojov. Medzi najobľúbenejšie letné koktaily patrí nepochybne sangria. Sangria je nádhernou zmesou plodov slnka – čerstvého ovocia a červeného vína. Každý jej dúšok vás okúzli svojou harmóniou sladkosti a sviežosti. Pripojte sa k nám na tejto púti do sveta sangrie a objavte, prečo je už viac ako sto rokov taká obľúbená po celom svete.
Sangria je nielen vynikajúcim nápojom, ale je tiež nositeľom bohatej histórie a tradícií. Siahajú až do starovekého Ríma. Pôvodne bol tento nápoj nazývaný „Sangre,“ (krv) kvôli jej sýto červenej farbe, ktorý získal spojením červeného vína a čerstvého ovocia.
Sangria bola v jej začiatkoch považovaná za nápoj chudobných s jednoduchým zložením: zriedené červené víno, voda, cukor a ovocie. Postupom času sa táto nápojová lahôdka vyvíjala a stávala sa dokonalejšou. No naozaj populárna sa stala až v Španielsku, kde sa vyvinula do podoby, akú poznáme dnes.
Sangria nie je len nápoj, je to aj zážitok, ktorý nesmie chýbať v týchto horúčavách. Či už usporadúvate letnú grilovačku na záhrade, romantickú večeru vo dvojici alebo oslavujete s priateľmi, sangria je dokonalým spoločníkom a dodáva vášmu večeru exotický nádych. Pripravte si osvieženie a doprajte si okamihy slasti a relaxácie.
V nasledujúcich riadkoch vám prinášame tipy, ako si pripravíte svoju vlastnú sangriu.
TIPY A RECEPTY PRE DOKONALÚ SANGRIU
VÝBER VÍNA: Pre klasickú červenú sangriu vyberte suché červené víno s plnou chuťou, ako napríklad Španielske Rioja, či Tempranillo. Ak preferujete bielu sangriu, zvoľte suché biele víno, ako napríklad Sauvignon Blanc, či Pinot Grigio.
OVOCIE: Sangria je o ovocí! Použite čerstvé sezónne ovocie, ako napríklad pomaranče, citróny, limetky, jablká, hrušky, broskyne alebo hrozno. Môžete pridať aj ďalšie ovocie podľa svojich preferencií, ako napríklad maliny, jahody, ananás alebo kiwi.
DOCHUCOVADLÁ: Na prírodnú sladkosť a arómu môžete pridať med, javorový sirup alebo agáve. Pre pridanú chuť môžete použiť aj likér, brandy, či rum.
BYLINKY A KORENIE: Pre ďalšiu vrstvu chutí môžete pridať niektoré bylinky, či korenie. Skúste pridať niekoľko vetvičiek čerstvej mäty, klinčeky, škoricu alebo vanilkový strúčik. Tieto ingrediencie pridajú sangrii zaujímavé aromatické tóny.
CHLADENIE: Sangria je najlepšia dobre vychladená. Po zmiešaní všetkých ingrediencií nechajte sangriu v chladničke minimálne 1-2 hodiny, aby sa chutné arómy dostali do celej zmesi.
SANGRIA 4x INAK
1. ZÁKLADNÝ RECEPT NA KLASICKÚ ČERVENÚ SANGRIU
POTREBUJETE:
- 1 fľašu suchého červeného vína
- 2 pomaranče
- 2 citróny
- 1 limetku
- 1 jablko
- 1/2 šálky hroznového vína
- 1/4 šálky brandy
- 2 lyžice medu
- 1 štipku mletej škorice
- ľad na servírovanie
POSTUP:
Do džbánu vytlačte šťavu z 1 pomaranča, 1 citróna a limetky. Pridajte víno, brandy, med a škoricu. Zvyšné ovocie pridajte nakrájané na pásiky/kocky. Dobre premiešajte, zakryte nádobu a nechajte vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávajte s ľadom a ozdobte čerstvou mätou alebo plátkami ovocia.
Toto je len základný recept na sangriu. Existuje však mnoho variant, ktoré umožňujú prispôsobiť chuť a preferencie každému jednotlivcovi. Mimo klasickej červenej sangrie sa objavujú aj varianty sangrie z bieleho, či ružového vína, ale aj zo sektu. Kreativita a experimentovanie sú v prípade sangrie viac než vítané. Okrem základného receptu vám prinášame aj ďalšie overené kombinácie.
2. SANGRIA SO SEKTOM
POTREBUJETE:
- fľašu sektu
- 3 marhule
- 1 nektárinku
- 1 broskyňu
- 140 ml ovocného brandy
- 250 ml ovocného nektáru (napr. marhuľový alebo broskyňový)
- kryštálový cukor alebo med
- ľad na servírovanie
- bylinky na ozdobu (napr. mätu alebo bazalku)
POSTUP:
Sekt, ovocné brandy a ovocný nektár vylejte do džbánu. Pridajte ovocie nakrájané na kocky alebo pásiky. Podľa potreby dochuťte cukrom, či medom. Necháme aspoň 2 hodiny vychladnúť v chladničke. Podávajte s ľadom vo vychladených pohároch a dozdobte bylinkou.
3. SANGRIA S RUŽOVÝM VÍNOM
POTREBUJETE:
- 1 fľašu suchého ružového vína
- 1 pomaranč
- 1 limetku
- 1 kiwi
- 1/2 šálky čerstvých malín
- 1/4 šálky maraschino likéru
- 2 lyžice agáve alebo medu
- ľad na servírovanie
- bylinky na ozdobu (napr. mätu alebo bazalku)
POSTUP:
Do veľkej nádoby na sangriu nalejte ružové víno. Pridajte nakrájané plátky pomaranča, limetky a kiwi do vína. Pridajte čerstvé maliny a premiešajte. Do sangrie pridajte maraschino likér a agáve a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zakryte nádobu a nechajte sangriu vychladnúť v chladničke aspoň 1-2 hodiny. Pred servírovaním pridajte do pohárov ľad a nalejte sangriu. Ozdobte pohár vetvičkou mäty alebo bazalky pre vôňu a dekoratívny efekt.
4. SANGRIA S BIELYM VÍNOM
POTREBUJETE:
- 1 fľašu bieleho vína
- 1 mango
- 1 ananás
- 1 kiwi
- 1 marhuľu
- 1 šálku bieleho hroznového džúsu
- ½ šálky rumu
- 1 šálku perlivej vody
- ľadové kocky
POSTUP:
V džbáne zmiešame biele víno, hroznový džús a rum. Pridáme nakrájané ovocie a necháme odpočívať v chladničke približne 2 hodiny. Pred podávaním pridáme perlivú vodu a ľadové kocky. Na ozdobenie môžeme použiť plátky kiwi a lístky mäty.
Sangria je nápoj, ktorý nás spája s bohatou históriou a ponúka nám nekonečné možnosti experimentovať s rôznymi prísadami a chuťami. Bez ohľadu na to, či si zvolíte klasickú červenú sangriu alebo ju oživíte exotickým ovocím vo verzii s bielym vínom, tento nápoj vám prinesie radosť a osvieženie v horúcich letných dňoch. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si vlastnú verziu sangrie, ktorá bude pre vás a vašich hostí úplne jedinečná.
Titulná fotografia: savoryexperiments.com